Condigne Open Nederlands Schaakkampioenschap 2016 geopend

Condigne GDBJS Oranje Transparant

DE OPENING VAN HET 48ste CONDIGNE OPEN NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP SCHAKEN

Mevrouw de burgemeester, mevrouw de Voorzitter van de Schaakbond, mijnheer de Toernooidirecteur en uw voltallige Team, overige Sponsors, schakers (M/V) en alle overige aanwezige Schaakvrienden, geachte aanwezigen.

Mijn naam is Jeroen Smoorenburg en ik ben de Algemeen Directeur van Condigne.

“WIJ ZIJN IDOLAAT VAN TESTEN”, maar wat heeft dat nou met schaken te maken? Op het eerste gezicht zou je zeggen, “niets”, of “niet zo veel” – maar als je er langer over nadenkt kom je tot een volkomen ander inzicht.

Vijfendertig jaar geleden werd ik lid van een schaakclub en werd ik ingewijd in de absolute beginselen van het spel: hoe de stukken bewegen, wat handige en onhandige zetten zijn en hoe je schaak en mat moet zetten. Maar ook dat er een bepaalde opbouw in het spel zit. Een opening: we brengen vanuit de beginopstelling stukken in het spel en we geven ruimte aan de stukken die daardoor aan speelkracht winnen, er wordt gerokeerd om de koning een veilig plaatsje te geven en ondertussen kijken wat de tegenstander daar van vindt en wat zijn tegenbewegingen zijn.

Na een zet of tien kom je dan in een middenspelsituatie waarin we eigen sterktes en andermans zwaktes in de stelling opzoeken en we bewegen daarmee toe naar een situatie waarin materiaal wordt geruild: stellingen worden opengebroken en stukken worden op de krachtigste plekken gemanoeuvreerd: lopers op de diagonalen, torens bekijken het liefst hele lijnen, paarden in het midden om zo wendbaar mogelijk te zijn. We kunnen zo toewerken naar het eindspel met als hoofddoel: ‘ik zet jou schaakmat’.

Maar als ik aan een getrainde speler vraag wat de belangrijkste fase in het schaakspel is, dan krijg ik als antwoord: “de voorbereiding”: Ik wil weten WIE mijn tegenstander is, WELKE openingen hij het liefste speelt, WELKE tactieken hij graag laat zien in het middenspel, WELK eindspel hij het beste beheerst en WELKE hij minder graag speelt.

En daar zit ’m de crux dames en heren: “Falen in de voorbereiding, is de voorbereiding van het falen”. Bij Condigne werken we namelijk op dezelfde wijze: we willen weten wie de klant is en waar hij zijn geld mee verdient, we willen weten welke IT-systemen er aan elkaar worden geknoopt om dat te bereiken en we willen weten welke risico’s er zijn als iets niet goed werkt. En dat gaan we testen om er zeker van te zijn dat het allemaal klopt. We zijn namelijk pas echt tevreden als de klant zijn eigen business kan uitvoeren zonder gezeur over IT systemen; oftewel het doet gewoon wat het moet doen en liefst nog ietsje meer.

Wij vragen ons dus elke keer af wat de beste oplossing is. En dit is de kern van de voorbereiding die wij bij een klant doen. “Grote doelen bereik je samen”, is daarom ons motto en dat moet ook om een project te laten slagen.

Daarmee is de link gelegd tussen testen en schaken! Het is een proces, topsport zo U wilt. En je kunt alleen maar succesvol zijn als alles klopt!

Ja maar, dat Stersponsorschap, hoe zit dat dan? Het sponsoren van het Condigne Open Nederlands Kampioenschap Schaken volgt precies datzelfde stramien: twee jaar geleden hebben we kennis gemaakt met elkaar en ontdekten we: hoe werkt ’t hier, wat gebeurt hier zomers in die twee weken, en wat gebeurt er in de omgeving dan allemaal!

Allemaal voorbereiding. En begin van het jaar zijn we daarom een langdurig contract, namelijk drie jaar, met elkaar aangegaan. Sindsdien is er veel gebeurd: een nieuw logo, nieuwe aankleding van de zaal en achter de schermen nog veel meer. Allemaal voorbereiding naar de dag van vandaag: het 48ste.

We gaan het de komende twee weken allemaal meemaken en volgen en dat de beste speler moge winnen.

Dank U wel allemaal.

Jeroen Smoorenburg, 25 juli 2016